NORVEÇ EHLİYETİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
TEORİ SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
HIZ VE ARACI KONUMLANDIRMA
İLK YARDIM VE ÇEVRE
ARAÇ TANIMA
TRAFİK LEVHA VE İŞARETLERİ
GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ VE YOL VERME
NORVEÇ EHLİYETİ SÜRÜŞ SINAVI GENEL BİLGİLER

Temel Tanımlar

Temel Tanımlar
Dersimizde, teori sınavında karşınıza çıkabilecek temel tanımları tek tek açıklayacağız.

a. Yol: Kamu trafiğine açık olan kamuya veya özel kişilere ait yol, cadde veya meydanlar (depolama alanları, otoparklar, duraklar, köprüler, paletli araçlar için işaretlenmiş parkurlar, feribot iskeleleri veya karayoluyla doğrudan bağlantılı diğer rıhtımlar hariç, kış yolları dahil).

b. Yol Kavşağı: Yolların kesiştiği veya başka bir yola bağlandığı yer.

c. Karayolu: Araçların normal sürüş için kullandığı yolun belirlenmiş kısmı.

d. Şerit: Bir taşıt yolunun, işaretlerle bölünmüş veya bir sıra araç geçişine yetecek genişlikte olan uzunlamasına şeritlerden her biri.

e. Yol Kenarı: Yolun sınırları dışında kalan bölge.

f. Yaya Yolu ve Bisiklet Yolu: Kamuya açık trafik işaretleri ile yayaların, bisikletlilerin veya her iki grubun birlikte kullanımına ayrılmış yollar. Bu yollar, çim, hendek, çit, kaldırım veya diğer yollarla ayrılmış olabilir.

g. Bisiklet Şeritleri: Bisikletliler için trafik işaretleriyle belirlenmiş şeritler.

h. Kaldırımlar: Karayolundan bordürlerle ayrılmış, yayalar için yapılmış alanlar.

i. Askeri Araç Konvoyu ve Sivil Savunma Konvoyu: Silahlı Kuvvetlere veya Sivil Savunmaya ait, önde mavi bayrak veya ışık, arkada ise yeşil bayrak veya ışık taşıyan ve art arda hareket eden dört veya daha fazla araçtan oluşan konvoylar.

j. Hemzemin Geçit: Karayolu ile demiryolu veya tramvayın aynı seviyede kesiştiği geçiş noktası.

k. Park Etme: Sürücü aracından inmemiş olsa bile, bir aracın herhangi bir şekilde durması. Ancak, yolcu bindirme veya indirme, yükleme veya boşaltma gibi en kısa duraklamalar park etme sayılmaz.

l. Tekerlekli Sandalye: Yürüme kabiliyeti kısıtlı bir kişiyi taşımak için özel olarak tasarlanmış, tekerlekli ve/veya kemerli bir cihaz. Cihazın boş ağırlığı 250 kg’ı (piller dahil), uzunluğu 180 cm’yi ve genişliği 85 cm’yi geçmemelidir. Cihaz motorlu ise en fazla 15 km/h hıza çıkabilir. Bu tür bir cihaz, Karayolu Trafik Yasası’nın 2. maddesine göre araç olarak kabul edilmez.

m. Oyuncaklar: Çocuklar için tasarlanmış motorlu cihazlar, maksimum 6 km/s hıza sınırlı olduğunda ve boş ağırlığı 50 kg’ı aşmadığında, Norveç Karayolu Trafik Yasası kapsamında araç olarak kabul edilmez.